Obi, Tessa en Ora. Geen namen van zorgprofessionals, maar van robots. Bewegen en hulp bij dagelijkse activiteiten, ondersteuning van de dagstructuur of gezellig spelletjes spelen? Dit kan tegenwoordig niet alleen met zorgprofessionals, maar ook met robots! Er zijn vele verschillende robots in de zorg, met ieder een eigen naam en eigen functies. Welke robots hebben we in de zorg en waar dienen zij voor? Ik zet er een aantal voor je op een rijtje!
Robotarm Obi
Obi brengt voedsel naar de mond van een cliënt. Dit is natuurlijk erg handig voor cliënten die hulp nodig hebben met eten. Zij kunnen met behulp van Obi zelf beslissen wat, wanneer en hoe snel ze willen eten. Daarnaast hebben zij door Obi geen hulp meer nodig van een zorgprofessional hiervoor. Obi is namelijk ook gemakkelijk thuis te gebruiken.
Pepper
Pepper is een humanoïde robot: een robot in een menselijke vorm. Pepper kan voor allerlei verschillende functies gebruikt worden. In de zorg wordt Pepper vaak ingezet als sociale robot om cliënten te vermaken. Deze robot heeft gezichtsherkenning en spraakherkenning. Communicatie met Pepper gaat via spraak en via het scherm op zijn buik.
Zora
Ook Zora is een humanoïde robot. Zora is vooral geschikt voor het stimuleren van beweging en wordt vaak ingezet bij groepsactiviteiten en revalidatieoefeningen. Daarnaast kan ze ook cliënten vermaken: ze kan dansen, verhalen voorlezen en spelletjes spelen.
Tessa
Tessa is een sociale robot die cliënten helpt om structuur in het dagelijks leven aan te brengen. Dit is ideaal voor cliënten die ondersteuning nodig hebben in hun dagstructuur, zoals cliënten met dementie of een cognitieve aandoening. Zo kan Tessa cliënten herinneren aan kleine taken en geplande afspraken. Daarnaast kan ze vertellen hoe een cliënt zijn/haar agenda eruitziet en doet ze suggesties voor activiteiten zoals koffiedrinken. Als kers op de taart kan ze ook nog persoonlijke muziek afspelen.
Robotrollator Lea
Lea is een rollator en een persoonlijke assistent in één. Ze helpt cliënten om uit bed of in een stoel te komen, zorgt dat ze actief blijven, en geeft herinneringen om bijvoorbeeld medicatie te nemen. Lea is vooral geschikt voor ouderen en verschillende cliëntgroepen zoals mensen met dementie, parkinson en een niet-aangeboren hersenafwijking. Met Lea kunnen zij langer zelfstandig blijven.
Zeehondrobot Paro
Paro is een zeehondrobot die ingezet kan worden voor ontspanning en therapeutische doeleinden. Deze knuffelrobot stimuleert interactie en zorgt voor rust of juist voor activiteit. Onder zijn vacht zitten sensoren die reageren op geluid, aanraking en beweging.
JustoCat
JustoCat is ontwikkeld als alternatief voor echte huisdieren. Hij heeft dezelfde grootte, hetzelfde gewicht, spint en miauwt en reageert op aanrakingen. Daarnaast roept JustoCat positieve herinneringen op, hierdoor voelen dementiepatiënten zich beter. De kat kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven, vooral voor mensen in een verder gevorderd stadium van dementie.
Met verder oplopende personeelstekorten en de hoge werkdruk in de zorg, kan het inzetten van robotica zeker ondersteuning bieden aan zorgorganisaties en zorgprofessionals. Daarnaast zorgen robots er ook voor dat ouderen langer thuis kunnen wonen. Het is fijn als een robot een deel van het werk kan overnemen, maar het zal de zorgprofessional nooit kunnen vervangen. Zie het meer als een ondersteuning en geen vervanging. Zorgprofessionals zorgen namelijk met iets wat een robot niet heeft: een hart voor de zorg.
Liefs,
Chantay