Opleiding en scholing

Bijscholing in de zorg

30 september 2021

Als (zelfstandig) medewerker in de zorg is het belangrijk dat je bijblijft binnen jouw vakgebied. De ontwikkelingen binnen de zorgsector gaan razendsnel, waardoor het steeds moeilijker wordt om over de juiste kennis te beschikken. Goede bijscholing in de zorg is daarom essentieel. 

Waarom is bijscholing in de zorg zo belangrijk? 

Het is voor elke zorgmedewerker raadzaam bijscholing te volgen. Zowel voor medewerkers die nog maar een aantal jaar werkzaam zijn binnen de zorgsector als voor de zorgmedewerkers die al tientallen jaren meedraaien in de zorg. 

Kennis opfrissen

Bijscholing is niet alleen belangrijk voor het leren van nieuwe vaardigheden en het opdoen van nieuwe kennis, maar ook voor het opfrissen van de kennis waar jij als zorgmedewerker al over beschikt. Door inhoudelijke kennis om de zoveel tijd weer op te frissen, zorg je ervoor dat kwaliteit in de zorg behouden blijft. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen: Als een zorgmedewerker een verpleegtechnische handeling langer dan 3 maanden niet heeft uitgevoerd, moet deze weer opnieuw getoetst worden.

Complexiteit van de zorgvraag stijgt

Al enige jaren neemt de zorgvraag binnen Nederland flink toe. Iets waar jij als zorgmedewerker dagelijks mee geconfronteerd wordt. Maar niet alleen de zorgvraag neemt toe, ook de complexiteit van de benodigde zorg verandert. Om met deze complexiteit om te gaan is extra bijscholing nodig. Steeds meer zorghandelingen vragen om specifieke expertise. Denk daarbij aan het omgaan met dementie, agressie of onbegrepen gedrag. Aanvullende deskundigheidsbevordering helpt jou bij het inspelen op de specifieke zorgvraag van de cliënt. 

Blijf gemotiveerd 

Naast puur en alleen kennis, levert bijscholing jou en jouw team ook nieuwe energie, impulsen en motivatie op. Scholing kan leiden tot nieuwe inzichten die je met jouw team toe kan gaan passen in de praktijk. Hierdoor blijf jij uitdaging vinden in jouw baan en voorkom je dat je passie verliest in je werkzaamheden. Daarnaast kan een gebrek aan kennis jou onzeker maken en het gevoel geven dat je niet bekwaam genoeg bent. Dat is niet alleen een onprettig gevoel, maar dit belemmert jou ook in jouw normale werkzaamheden en gaat uiteindelijk ook ten koste van jouw werkplezier. 

Voor wie is bijscholing in de zorg? 

Er zijn dus meerdere redenen waarom bijscholing in de zorg relevant kan zijn. Dit is onafhankelijk van de zorgmedewerker dat je bent en het aantal jaren ervaring dat je hebt. Bijscholing is altijd belangrijk om de kwaliteit van zorg op peil te houden. Denk vooraf wel goed na over jouw carrière pad en welke bijscholing daar bij aansluit. Heb je bijvoorbeeld de ambitie om jezelf te specialiseren in een bepaalde tak in de zorg? Zoek dan naar een bijscholingstraject dat jou daarbij gaat helpen. 

Blijf jezelf ontwikkelen

Met de juiste bijscholing kun jij jezelf verder ontwikkelen binnen jouw vakgebied. Is jouw persoonlijke ontwikkeling iets waar jij je bewust mee bezig houdt? Ontwikkeling wordt door veel mensen binnen een organisatie als belangrijk gezien. Maar over het algemeen zien we vaak dat de verantwoordelijkheid voor jouw ontwikkeling bij de werkgever wordt neergelegd. Natuurlijk is het belangrijk dat jouw werkgever jouw ontwikkeling serieus neemt en daar tijd aan besteed, maar neem de verantwoordelijkheid over jouw eigen ontwikkeling en groei ook in eigen hand. Download ons stappenplan met tips hoe jij zelf aan de slag gaat met jouw ontwikkeling binnen de zorgsector. 

Nu downloaden – Stappenplan

– Myrthe Moet vertellen –