Fit en gezond op de werkvloer

Stress verminderen bij zorgmedewerkers en ziekteverzuim voorkomen

4 mei 2022

Stress heeft ontzettend veel invloed op ieders gezondheid en kan zorgen voor verzuim. Als werkgever is het daarom belangrijk dat je zorgt voor een gezonde en veilige werkomgeving. Het begint bij het hebben van een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) die aandacht heeft voor arbeidsrisico’s voor je personeel, de organisatie en natuurlijk de maatregelen die je neemt om werknemers gezond en veilig te laten werken. Ben jij benieuwd welk zorgpersoneel risico loopt op een te hoge werkdruk en waar en wanneer dat risico zich vooral voordoet? 

hoge werkdruk

Controleer de werkdruk

Wanneer de werkdruk te hoog is onder je zorgpersoneel, kan dit geestelijke en lichamelijke gevolgen hebben, een lagere productiviteit en meer ziekteverzuim. Het is daarom belangrijk dat je werkdrukbeleid gericht is op het identificeren, onderzoeken, aanpakken en evalueren van werkdruk risico’s. Heeft jouw RI&E aandacht voor de volgende thema’s?

Wil jij de risico’s in je organisatie verder inventariseren en een lijst ontvangen met verbeterpunten? Doe dan de zelfinspectie

Werkstress signaleren

Verder is het belangrijk om werkstress direct te signaleren op de werkvloer. Soms komt een ziekmelding als een totale verrassing, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Vaak kun je werkstress vroegtijdig herkennen, dus houdt tekenen van stress goed in de gaten. Bij een medewerker die last heeft van werkstress zie je bijvoorbeeld de volgende signalen:

Wees betrokken

Voor een werknemer kan het lastig zijn om te vertellen dat het niet goed gaat. Als werkgever kun je betrokkenheid tonen en laten zien dat je oog hebt voor werkdruk en stress. Het is dus belangrijk dat een leidinggevende oprechte interesse toont in haar zorgmedewerkers. Stel bijvoorbeeld de volgende vragen: 

Het is essentieel om werkstress bespreekbaar te maken. Deel bijvoorbeeld tips over het omgaan met stress en laat het een onderwerp zijn dat terugkomt in overleggen. Je kunt er daarnaast voor kiezen om een inloopspreekuur bij een bedrijfsarts te realiseren. Benadruk ook dat ieder er zelf op moet letten dat de werkdagen niet te lang worden. Zorgmedewerkers zijn ontzettend betrokken en voelen zich vaak verantwoordelijk voor hun cliënten; zorg dat jij je net zo betrokken voelt bij jouw medewerkers.

Stoom afblazen

Geef je zorgpersoneel de gelegenheid om stoom af te blazen en te relaxen. Inventariseer eens waar je zorgpersoneel behoefte aan heeft; misschien doet een bezoekje aan de sauna wel wonderen of hebben ze behoefte aan een sportmiddag. Natuurlijk moet er wel budget voor zijn binnen een organisatie, maar een beetje extra ontspanning hoeft niet veel te kosten. 

Het in kaart brengen van werkdruk risico’s, werkstress signaleren en betrokkenheid tonen zal helpen om ziekteverzuim te verminderen. Over het algemeen zijn mensen goed in staat om te gaan met kortdurige stress, maar chronische stress is echt niet goed. Wanneer je stress signalen herkent en binnen 3 maanden ingrijpt, is de kans op frequente ziekmeldingen een stuk kleiner. Uiteraard is het voorkomen van een te hoge werkdruk nog beter, want voorkomen is beter genezen! 

Liefs, Myrthe