Als zorgmedewerker en werkgever wil je maar één ding: de beste zorg. Dat kan alleen als zorgmedewerkers fit en gezond zijn. De werkomgeving speelt hierin een belangrijke rol. Maar wat is een gezonde werkomgeving? En wat kan je als werkgever doen voor een gezonde werkomgeving in de zorg?
Een gezonde werkomgeving in de zorg is een omgeving die de gezondheid van zorgmedewerkers niet belast. Volgens de Arbowet zijn werkgevers wettelijk verplicht om te voorkomen dat fysieke belasting een gevaar vormt voor de veiligheid of gezondheid van medewerkers. Zorgmedewerkers voeren fysieke handelingen uit en (kunnen het mentaal ook zwaar hebben). Een gezonde werkomgeving is dus niet alleen belangrijk voor de fysieke gezondheid, maar ook voor de mentale gezondheid. Met een gezonde werkomgeving zijn zorgmedewerkers productiever, gemotiveerder en natuurlijk gezonder.
Ook als werkgever heb je baat bij het zorgen voor een gezonde werkomgeving voor je zorgmedewerkers. Als werkgever wil je natuurlijk ook dat ze productiever, gemotiveerder en gezonder zijn. Door rekening te houden met de volgende factoren zorg je voor een gezonde werkomgeving:
Ergonomische hulpmiddelen. Ergonomische hulpmiddelen zorgen voor een goede werkhouding. Het is voor zorgmedewerkers niet altijd mogelijk om te werken met een goede werkhouding. Zij moeten vaak handelingen uitvoeren waarbij de fysieke belasting hoog is. Een voorbeeld van een handeling waarbij de fysieke belasting hoog is, is het verplaatsen van een patiënt. Er zijn allerlei ergonomische hulpmiddelen die de fysieke belasting verminderen. Denk bijvoorbeeld aan: tilliften, elektrisch verstelbare bedden, verstelbare douchestoelen en nog veel meer!
Verse lucht. De lucht op de werkvloer kan van slechte kwaliteit zijn. Slechte lucht kan leiden tot gezondheidsklachten zoals klachten aan de luchtwegen, hoofdpijn en concentratieproblemen. Luchtverversing is daarom erg belangrijk. Dit kan door middel van een ventilatiesysteem of het openzetten van de ramen. Een andere goede oplossing volgens het VGZ: planten op de werkvloer. Planten zorgen voor zuurstof en kunnen de kwaliteit van de lucht enorm verbeteren. Daarnaast is groen ook nog eens goed voor je mentale gezondheid. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen de helft minder stress ervaren als ze in een plantenrijke omgeving werken.
Goede hygiëne. Een schone werkomgeving is heel belangrijk. Door een goede hygiëne verminder je de verspreiding van bacteriën en virussen. Verspreiding van bacteriën en virussen kan zorgen voor zieke zorgmedewerkers en zieke cliënten. Zorg ervoor dat oppervlakken die veel worden aangeraakt goed schoon worden gemaakt en stimuleer zorgmedewerkers goed hun handen te wassen.
Goed licht. Zorgmedewerkers hebben voldoende licht nodig op de werkvloer. Een werkomgeving met onvoldoende verlichting kan zorgen voor fouten en ongelukken. Daarnaast blijkt licht (vooral daglicht) te zorgen voor een fitter en aangenamer gevoel.
Akoestiek op de werkvloer. Akoestiek is de invloed die een ruimte heeft op de klank en nagalm van geluid. Veel lawaai op de werkvloer kan negatieve gevolgen hebben op de gezondheid. Het kan namelijk leiden tot een burn-out. Onderzoek toont aan dat een rustige werkomgeving medewerkers gemotiveerder maakt. Op de werkvloer in de zorg kan het natuurlijk niet altijd rustig zijn, maar met akoestische aanpassingen maak je het geluid wel een stuk minder!
Naast deze fysische factoren zijn er ook een hoop andere factoren die bijdragen aan een gezonde werkomgeving zoals gezonde voeding en bewegen op de werkvloer. Zorgmedewerkers zorgen voor anderen, maar wie zorgt er voor hun? Draag als werkgever in de zorg je steentje bij door de werkomgeving zo gezond mogelijk te maken.