Thuiszorg

Terminale thuiszorg

30 november 2022

Het werkleven van zorgverleners gaat in veel gevallen over toewerken naar het herstel van een patiënt. Maar niet altijd. In het woordenboek van de terminale thuiszorg is ‘herstel’ namelijk een begrip dat niet voorkomt. Het gaat hierbij om het draagbaar maken van pijn en ongemakken. Zorgverleners proberen deze laatste weken zo mooi mogelijk te maken voor de patiënt en alle betrokkenen. In deze blog vertel ik je meer over wat terminale thuiszorg is, wat het verschil is met palliatieve zorg en hoe je als zorgmedewerker om kan gaan met dit werk en alles wat erbij komt kijken.

Wat is terminale thuiszorg?

Terminale thuiszorg wordt vaak het alternatief voor een hospice genoemd. Wanneer iemand de diagnose terminaal ziek krijgt, betekent dit dat er geen zicht meer is op genezing en dat diegene binnen een bepaalde periode komt te overlijden. Een voorbeeld van een terminale ziekte is bijvoorbeeld terminale kanker. Wanneer de diagnose is gesteld moet er snel gehandeld worden. En een belangrijke vraag op dat moment is: gaat de patiënt naar een hospice verhuizen of is er thuiszorg nodig? 

Terminale thuiszorg draait om het geven van rust aan de patiënt en ervoor zorgen dat diegene in zijn eigen omgeving de laatste levensfase in kan gaan. Het doel is dit allemaal zo goed mogelijk te laten verlopen. Voor de patiënt, maar ook voor zijn of haar naasten. Familie en vrienden krijgen dan ook niet alleen hulp en ondersteuning bij het geven van zorg. Ook hulp tijdens de periode van rouw is onderdeel van terminale thuiszorg. 

Zorgverleners krijgen bij dit soort thuiszorg veel verschillende petten op en voeren taken uit als:

Het verschil tussen palliatieve en terminale zorg 

Palliatieve zorg en terminale zorg worden vaak met elkaar vergeleken, maar er is wel degelijk een verschil. De palliatieve fase is lang en kan soms jaren duren. De terminale fase is kort, deze start als de levensverwachting minder dan drie maanden is. Deze zorg duurt totdat de patiënt overlijdt. 

Het doel van palliatieve zorg is om een goede kwaliteit van leven aan de patiënt te geven over een zo lang mogelijke periode. Terminale zorg is net als palliatieve zorg ook gericht op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven, maar de nadruk ligt vooral op de laatste levensfase en goede stervensbegeleiding. 

Omgaan met werken in de terminale thuiszorg 

Als zorgverlener in de terminale thuiszorg krijg je niet alleen te maken met de gevoelens van een patiënt en zijn of haar naasten. Je zal ook een manier moeten vinden om met je eigen emoties om te gaan. Het steunen en verzorgen van een stervende patiënt is niet makkelijk. Het kan een gevoel van machteloosheid geven, maar ook daar zal je mee moeten leren omgaan. Deze tips kunnen je wellicht helpen:

Door het schrijven van deze blog heb ik me mogen verdiepen in de terminale thuiszorg. Een bijzondere vorm van zorg als je het mij vraagt. Ik kan me voorstellen dat het zorgdragen voor terminale patiënten en het omgaan met alle emoties die daarbij komen kijken heel dankbaar werk is, maar dat het af en toe ook heel zwaar en stressvol kan zijn. Werk je in de terminale thuiszorg en ervaar je veel stress? Lees dan eens deze blog over stress verminderen bij zorgmedewerkers

Liefs,

Julia