Als zorgmedewerker binnen de GGZ werk je samen met cliënten aan een goede geestelijke gezondheid. De geestelijke gezondheid is complex. Niet de makkelijkste baan dus, maar wel een baan waarbij je veel kan betekenen voor de ander. Je hebt veel cliëntencontact en je hebt gesprekken met hen in verschillende settingen, niet alleen tijdens afspraken. Wanneer ze slechts komen voor een afspraak, kun je ze bijvoorbeeld ook spreken in de wandelgangen en maak je een kort praatje. Wanneer ze ergens tijdelijk wonen praat je ook gedurende de dag met ze, bijvoorbeeld tijdens het eten. Op zulke momenten kun je het over veel verschillende onderwerpen hebben. Je kunt praten over het dagelijkse leven. Maar je kunt het ook hebben over onderwerpen waar ze veel positieve associaties bij hebben. Waar worden ze blij van? In deze blog geef ik je graag wat inspiratie!
Hobby’s
Het klinkt waarschijnlijk heel cliché, maar een hobby hebben kan echt helpen in lastige periodes. Je kan je gedachten verzetten en even loskomen van de dagelijkse perikelen. Een hobby kan van alles zijn: sporten, creatief bezig zijn, lezen, noem het maar op. Een hobby is een uitlaatklep. Het is geen verplichting en er is niemand die je vertelt hoe jij je moet gedragen. Het is iets wat je écht leuk vindt. Je bent er graag mee bezig omdat je intrinsiek gemotiveerd bent. Praten over hobby’s roept dus ook veel positieve associaties op.
Kom erachter wat je cliënt graag doet, stel vragen en wees geïnteresseerd. De één houdt ervan om te sporten, terwijl de ander liever met zijn groene vingers de tuin in duikt. Is het fotografie? Vraag hoe diegene te werk gaat en of je een voorbeeld mag zien. Houdt diegene van koken? Praat over lekkere gerechten en vraag om kooktips. Zo kun je bij iedere hobby wel een leuk gesprek aanknopen!
Sociale contacten
Sociale contacten zijn belangrijk voor de emotionele en fysieke gezondheid. Mensen voelen zich vaak een stuk beter wanneer ze zich kunnen omringen met vrienden en familie. Verbinding hebben met anderen geeft mensen het gevoel van eigenwaarde en een doel in het leven. Dat maakt ook dat praten over mensen die je liefhebt een positieve associatie met zich meebrengt.
Wanneer je met een cliënt praat over zijn of haar hobby’s kun je een makkelijk bruggetje maken naar de sociale contacten van diegene. Is tennis bijvoorbeeld zijn grootste hobby? Vraag wie zijn tennismaatje is. Vertelt je cliënte dat ze graag lange wandelingen maakt? Vraag dan met wie ze dit het liefst doet.
Tijdens afspraken zullen deze onderwerpen eveneens aan bod komen. Maar ook naast afspraken met cliënten praten over zaken die positieve associaties oproepen, kan alleen maar helpend zijn voor een goede geestelijke gezondheid. De laatste tip die ik je in deze blog wil geven is om te zoeken naar een gedeelde interesse. Praten over een onderwerp waar je beiden interesse in hebt gaat een stuk makkelijker. Contact hebben met cliënten is wat het werken in de GGZ voor veel zorgmedewerkers zo leuk maakt. Hopelijk wordt jouw cliëntencontact met deze tips nog leuker!
De komende weken komen er nog veel meer blogs én interviews online over de GGZ. Dus houdt onze blogpagina in de gaten!
Liefs,
Julia