Een beginnende brand bestrijden, eerste hulp verlenen en personen uit een pand evacueren? Dat zijn allemaal dingen die een BHV’er kan. Het is meer dan een pleister plakken of iemand in een stabiele zijligging leggen. Dat is namelijk het EHBO-deel van de bedrijfshulpverlening, welke de meeste zorgmedewerkers al prima beheersen. Maar waarom zou jij als zorgmedewerker BHV’er willen worden?
Wat is BHV?
BHV is de afkorting voor bedrijfshulpverlening en burgerhulpverlening. Elk bedrijf met medewerkers is sinds 1994 verplicht om maatregelen te treffen op het gebied van BHV. Dit staat in de Arbowet. BHV’ers zorgen voor een veilige omgeving binnen een organisatie, omdat zij weten hoe te handelen in een noodsituatie en anderen snel in veiligheid kunnen brengen. Taken van een BHV’er zijn:
Het verlenen van eerste hulp bij ongevallen.
Het beperken en het bestrijden van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen.
Het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het bedrijf of inrichting.
Waarom zou jij als zorgmedewerker BHV’er willen worden?
Je betekent iets voor een ander. Een hele goed reden, want als zorgmedewerker vind je het belangrijk om iets voor een ander te betekenen. Iets voor een ander betekenen is zelfs jouw werk! De mensen om jou heen kunnen op jou rekenen wanneer zij hulp nodig hebben, waarmee je een zeer nobele taak vervult.
Jouw kennis en vaardigheden zijn breed inzetbaar. Als BHV’er beschik je niet alleen over de juiste kennis en vaardigheden om iets voor een ander te betekenen op de werkvloer, maar ook buiten werk om. Een ongeluk schuilt in een klein hoekje en kan op ieder moment gebeuren. Ook thuis, in de sportschool of misschien wel midden op straat.
Je weet hoe te handelen. Stel je voor dat je een cliënt aan het helpen bent en er een brand uitbreekt. Niets is zo vervelend als ernaast staan en niet weten wat je moet doen, terwijl je mogelijk de brand had kunnen blussen. Als BHV’er weet jij, als geen ander, hoe je om moet gaan met dit soort calamiteiten.
Je voorkomt ongevallen. Je weet niet alleen hoe je moet handelen bij calamiteiten, je weet ook hoe je ze kan voorkomen/beperken. Je herkent gevaarlijke situaties en je bent je nog bewuster van je omgeving. Je bent niet meer zomaar ergens aanwezig, want vanuit jouw rol als hulpverlener kijk je ook naar de veiligheid om je heen.
Bijscholing is altijd goed. Hoe meer kennis je hebt en over hoe meer vaardigheden je beschikt, hoe beter! Doordat je verantwoordelijk bent voor de zorg voor cliënten en/of patiënten is het professioneel als je een calamiteit kunt beperken door eerste hulp te verlenen, te ontruimen en/of een brand te bestrijden. Hiermee zorg jij ervoor dat de kwaliteit in de zorg behouden wordt. Daarnaast staat het ook nog eens goed op je CV!
Er zijn genoeg redenen voor jou als zorgmedewerker om BHV’er te worden. BHV’ers zijn in alle organisaties belangrijk, ook in de zorg. De zorg heeft namelijk te maken met een extra verantwoordelijkheid; de cliënten en patiënten die niet-mobiel of niet-zelfredzaam zijn. Zij rekenen op jou als zorgmedewerker! Daarnaast is extra kennis op doen altijd goed. Wil jij als zorgdesQ-professional extra kennis op doen door een workshop BLS & reanimeren te volgen? Zorg dan dat jij volgend jaar weer bij ons kennisevent sQills bent!