Om goede zorg te blijven bieden is het essentieel dat we voldoende goede zorgmedewerkers hebben en behouden. De zorgsector staat voor grote uitdagingen: hoge werkdruk en veel werkstress. Dit is te wijden aan onderbezetting door afwezigheid of ziekte en een hoog personeelsverloop in combinatie met een krappe arbeidsmarkt. Dit maakt aandacht voor werkgeluk enorm belangrijk. Hoe meer werkgeluk zorgmedewerkers ervaren, hoe beter ze samenwerken, hoe lager het ziekteverzuim en personeelsverloop. Maar hoe investeer je als zorgorganisatie in werkgeluk?
De Universiteit van Berkeley heeft een veel gebruikt model voor werkgeluk ontwikkeld: het zogenaamde PERK-model (Purpose, Engagement, Resilience en Kindness). Elke pijler biedt handvatten om het werkgeluk van (zorg)medewerkers te vergroten. In deze blog behandelen we deze vier pijlers in het Nederlands.
Zingeving
Als zorgmedewerkers ervaren dat ze gericht aan een doel kunnen werken dat betekenis heeft, stijgt hun werkgeluk. Voor zorgmedewerkers is de zin van het werk veelal direct duidelijk. Toch is het ook voor hen goed om regelmatig stil te staan bij wat de reden is om in de zorg te (blijven) werken. Drie tips om zingeving bij je zorgmedewerkers te vergroten:
Voldoening
Door de regels, administratie en de hoge werkdruk kunnen zorgmedewerkers een gebrek aan autonomie ervaren. Voorbeelden van autonomie zijn: betrokkenheid bij beslissingen over welke taken zij op welk moment doen, of zelf bepalen hoe zij het werk het beste doen en met welk werktempo. Vier tips om voldoening bij je zorgmedewerkers te vergroten:
Plezier
Voor plezier in je werk is het werkklimaat in de organisatie erg bepalend. Voelen zorgmedewerkers zich op hun gemak, kunnen ze zichzelf zijn en gaan ze vriendelijk en respectvol met elkaar om? (Zorg)medewerkers willen zich als mens en medewerker gezien en gehoord voelen. Twee tips om werkplezier bij je zorgmedewerkers te vergroten:
Veerkracht
Veerkracht helpt zorgmedewerkers om te gaan met teleurstelling, falen en fouten. Meer veerkrachtige medewerkers ‘bouncen’ soepeler weer terug na een tegenvaller en zullen creatiever, innovatiever en optimistischer met de situatie omgaan. Drie tips om veerkracht bij je zorgmedewerkers te vergroten:
Ondanks de vele uitdagingen in de zorg, zijn er gelukkig voldoende mogelijkheden om het werkgeluk van jouw zorgmedewerkers te verhogen. Naast het PERK-model zijn er nog andere factoren waar je als organisatie rekening mee kan houden. Ben je benieuwd welke factoren een grote rol spelen in het werkgeluk van onze zorgprofessionals? Lees dan onze blog: ‘De definitie van werkgeluk in de zorg’.
Liefs,
Chantay