Afgelopen maand heb ik jullie meegenomen in verschillende trends en ontwikkelingen die spelen in de gehandicaptenzorg. Vandaag zoomen we verder in op de technologische ontwikkelingen. Covid-19 heeft ervoor gezorgd dat we minder met elkaar in contact konden staan en de afstand moesten bewaken. Hierdoor zagen we een massale bloei van technologische initiatieven die we steeds meer gaan waarderen. Apps, sensoren en robots gaan in de gehandicaptenzorg een steeds grotere rol spelen.
Zorgtechnologie is ontstaan vanuit het doel om iedereen een volwaardig leven te laten leiden in onze samenleving. En iedereen zorg te kunnen bieden die men nodig heeft. Technologische hulpmiddelen in de gehandicaptenzorg helpen bij het krijgen van meer zelfstandigheid en verbetert de kwaliteit van leven.
Veel zorgaanbieders zijn de laatste jaren met veel technologische initiatieven gekomen om de gehandicaptenzorg te verbeteren. Niet alleen het verbeteren van de zorg, maar ook het personeelstekort speelt een rol bij deze initiatieven. Veel van de initiatieven kunnen werk uit handen nemen waardoor er minder personeel nodig is en er meer tijd over is voor andere zaken.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is het programma Volwaardig leven gestart met de Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg. In dit programma wil het ministerie in samenwerking met andere partijen het voor cliënten en zorgverleners gemakkelijker maken om technologie toe te passen. Zo wordt er gekeken of zorgtechnologieën werken en grootschalig op de markt kunnen worden gebracht. Het uitvoerig werken met een nieuwe zorgtechnologie kost tijd en moet daarom makkelijk te implementeren zijn. Het initiatief van het ministerie van VWS onderzoekt deze technologieën voor de gehandicaptenzorg.
Wil een nieuwe ontwikkeling een succes zijn dan moet het aan een aantal factoren voldoen. Uiteraard moet de technologie een bepaalde waarde toevoegen aan de gehandicaptenzorg, een voordeel opleveren of een nadeel oplossen. De cliënt en de zorgaanbieder gaan uiteindelijk met de technologie aan de slag en voor hen moet het voordeel duidelijk naar voren komen. Dan gaat het personeel namelijk ook enthousiast aan de slag.
Technologische ontwikkelingen in de gehandicaptenzorg zoals apps, software en robotica streven allemaal naar een verbetering van de zorg. Deze ontwikkelingen, ook wel eHealth, maken het leven van de cliënt leuker, veiliger en vrijer. Een app moet ook bijdragen aan betaalbare, toegankelijke en kwalitatief goede zorg. Zo heb je bijvoorbeeld apps die bijhouden wanneer je je medicijnen moet nemen, apps die gemoedstoestand kunnen meten, apps die je leren omgaan met geld en apps om mee te communiceren. Voor de ene cliënt werkt het wel en voor de ander niet. Er komen dan ook steeds meer technologische hulpmiddelen in de gehandicaptenzorg bij.
Robot Phi heb je vast wel eens voorbij zie komen. Een sociale robot van 1 meter hoog met armen, een hoofd en een iPad. Robot Phi is er ter ondersteuning van het zorgproces, niet alleen in de gehandicaptenzorg maar ook bij andere zorg. Mensen met een beperking ervaren de robot zeer positief en het helpt de cliënt bij sociale en communicatieve vaardigheden.
De robot helpt ook bij zelfstandigheid door de cliënt bepaalde suggesties te geven voor bepaalde acties. Hierdoor hoeft een begeleider minder langs te komen waardoor deze technologie in de gehandicaptenzorg een oplossing is voor het personeelstekort. Naast Robot Phi zijn er nog heel veel andere robotica producenten voor de gehandicaptenzorg. Zo zijn er ook veel robots verwerkt in knuffels, wat cliënten een gevoel van veiligheid geeft. De aanrakingen kunnen rustgevend zijn en helpt bij de motoriek van de cliënt.
Deze technologieën in de gehandicaptenzorg zullen er mede aan bijdragen dat de levensstijl van cliënten wordt verbeterd. Is er nog een belangrijke technologische ontwikkeling die in dit rijtje past? Laat het weten in de comments!
– Myrthe Moet vertellen –